Skilj på preventivmedel och preventivmetoder

Medel syftar ofta till något som tas i tablettform – exempelvis p-piller och minipiller, medan metoder är lite mer fysiska av sig – det kan vara kondomer som träs på penis eller kopparspiraler som förs upp i livmodern.

Preventivmedel

Gemensamt för så gott som alla preventivmedel är att de innehåller hormoner som påverkar både ägglossning och livmoderhalsen. Det som skiljer olika typer av p-piller åt är dels tillvägagångssätt men också antal hormoner. P-piller innehåller både östrogen och gulkroppshormon, medan minipiller endast har gulkroppshormon.

Preventivmetoder

Kondomer har den stora fördelen att de inte bara skyddar mot oönskad graviditet, utan även mot könssjukdomar. Kopparspiralen å sin sida gör det näst intill omöjligt för spermier att överleva i livmodern, och skulle ett ägg ändå befruktas kommer det få svårt att fastna där.

Rätt hormonkombination kan minska risken för graviditet

Det är hormoner i preventivmedel som påverkar ägglossning och slemhinnor för kvinnor, och östrogen tillsammans med gulkroppshormon har visat sig förhindra ägglossning – och därmed risken att bli gravid. Spermier från män måste ha ett ägg att befrukta för att kvinnor ska bli med barn, men utan ägg blir det heller ingen graviditet!

Hur ofta fungerar dem?

För att ta reda på hur ofta olika typer av p-piller fungerar brukar man hänvisa till Pearl index som är en standard som etablerades redan 1933.

Hur räknas Pearl index ut?

Pearl index är samma sak som antalet oönskade graviditeter under ett helt år per 100 kvinnor. Exempel:

Om 5 av 100 kvinnor som använder preventivmedel A blir gravida under ett års period, så får A ett Pearl index på 5.

Om 9 av 100 kvinnor som använder preventivmedel B blir gravida under ett års period, så får B ett Pearl index på 9.